Route 4

De hele route is beschreven in aaneengesloten rijdagen maar uiteraard kan op ieder moment een rustdag worden ingelast om de omgeving rustig te bekijken, om daarna de route weer op te pikken. De dagelijkse afstanden zijn zodanig dat het ook mogelijk is om dagen te koppelen waardoor de reis in minder dagen kan worden gemaakt.

Route 4, is een route van ca. 1800 km waarbij we voornamelijk in het hart van de Rocky Mountains verblijven. Deze route is ook zeer geschikt voor mensen die even willen snuffelen aan "camperen in Canada” omdat het een route is die  desnoods in een tijdbestek van veertien dagen kan worden afgelegd, en daarbij toch een groot aantal highlights aandoet. Uiteraard kan hij ook verlengd worden naar drie weken wat je de mogelijkheid geeft om alles in een wat lager tempo en uitgebreider te bekijken. Vanuit Calgary gaan we naar Drumheller waarna we na bezichtiging van het Royal Tyrrell Museum naar Rocky Mountain House rijden, om vandaar via HW 11, de David Thompson Highway, in het hart van de Rocky’s uit te komen. Na vanuit Jasper nog even Mount Robson te hebben aangedaan rijden we via de Icefield Parkway met zijn vele highlights dwars door het hart van de Rocky’s terug naar Calgary.


Klik op het nummer voor extra info over de campground: 44-45-46-47-48-49-50-51-52-53-54

Dag 1, Na het afwerken van de papierwinkel op het verhuurstation en het in ontvangst nemen van de motorhome gaan we eerst op zoek naar een supermarkt voor de nodige proviandering. De meeste verhuurders verstrekken een plattegrondje naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Omdat we na het provianderen al wel halverwege de middag zijn gaan we op zoek naar een overnachtingsplek die niet te ver rijden is. We rijden Highway 2 North op in de richting Edmonton om na ca. 40 km via HW72 de richting Drumheller te kiezen. Na ca. 30 km komen we door het plaatsje Beiseker waar een rustige gemeentecamping ons de mogelijkheid geeft de motorhome op ons gemak in te richten en hem even te leren kennen. We hebben vandaag ca. 70 km gereden. (dit is 'n beetje afhankelijk van waar je je motorhome hebt afgehaald).

NoFrills

NoFrills Supermarket Calgary Airdrie

Beiseker0826

Municipal Campground Beiseker

Dag 2, We starten vandaag vroeg omdat we toch de Nederlandse tijd nog in ons systeem hebben zitten en dus vroeg wakker zijn. We gaan vandaag een bezoek brengen aan het Royal Tyrrell Museum in de plaats Drumheller. Nog afgezien van dit museum zijn er diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn in en rond Drumheller, als je  de Dinosaur Trail rijd voert die je langs verschillende van die punten. Drumheller ligt in de Red Deer River Valley en kent een lange geschiedenis van kolenmijnen en vondsten van fossielen en dinosaurus skeletten. Het bezoekerscentrum beschikt over de World’s Largest Dinosaur, een standbeeld dat maar liefst 26 meter hoog is. We zwerven de hele dag door het stadje en het museum en gaan tegen de avond op zoek naar een overnachtingsplaats. Er zijn in de omgeving diverse campgrounds maar wij kiezen met het oog op morgen voor de 11 Bridges Campground in het nabijgelegen plaatsje Rosedale. Het was een lange dag maar hebben toch maar ca. 90 km gereden.

Royal Tyrrell Museum0834

Royal Tyrrell Museum Entree

RoyalTyrrell Museum0860

Royal Tyrrell Museum

11Bridges CG

11Bridges Campground Rosedale


Dag 3, We verlaten vandaag de Red Deer River Valley weer, maar omdat we op deze campground langs de toegangsweg naar Wayne staan en er maar ’n paar kilometer vandaan zijn, brengen we eerst nog even een bezoek aan dit oude cowboy gehuchtje. Ooit was dit een bekend mijnwerkersstadje met > 2500 inwoners, nu is het een bekende "Ghost Town” met ca. 25 vaste bewoners. Na een tip op het verhuurstation, bezoeken we de Last Chance Saloon, een van de weinige cowboy saloons die er nog over zijn, erg leuk om even gezien te hebben. Ook de rit van Rosedale naar Wayne is de moeite waard. Weliswaar gedeeltelijk over een gravelroad maar op deze ca. 10 km kom je elf bruggen tegen, de weg staat dan ook in het Guiness Book of Records vermeld als 'de meeste bruggen binnen de kortste afstand’ . Na dit bezoek rijden we terug naar Rosedale en nemen daar HW56N in de richting Stettler. Na ca. 25 km slaan we linksaf op HW27 die na verloop van tijd overgaat in HW582. Na ca. 120 km stoppen we op de Rosebud Valley Campground in Didsbury, een gemeentelijke campground die weliswaar niet erg avontuurlijk is maar waar wel alle voorzieningen aanwezig zijn en die ook info hebben over de streek.

Rosebud Valley CG

Rosebud Valley Campground Didsbury


Dag 4, Na een uitgebreid ontbijt "Canadian Style” trekken we weer verder over HW582 tot de intersection met HW22 die ook wel bekend is als de "Cowboy Trail”. We volgen HW22 in noordelijke richting en passeren plaatsjes als Sundre -ranch en farm gebied, ca. 1000 RV plaatsen in de omgeving mocht u dit gebied nader willen verkennen- en Caroline -klein plaatsje met ca. 500 inwoners- om uiteindelijk uit te komen in Rocky Mountain House, een plaats die is vernoemd naar een oude handelspost die hier tot ca. 1875 was gevestigd en die het middelpunt was van de handel in vachten en bont en tevens als startpunt voor ontdekkingsreizigers in westelijke richting. Ondanks dat we er al eerder waren, brengen we ook nu een bezoek aan het RMH Museum, dat wordt gerund door zeer enthousiaste vrijwilligers die altijd bereid zijn uitleg te geven of een demonstratie te geven op de gerestaureerde Amhurst Paperback Piano uit 1917. Hier is zowel binnen als buiten te zien hoe men in de afgelopen eeuw hier heeft geleefd en is ontwikkelt van een handelspost naar de tegenwoordige "toegangspoort naar de Rocky’s”. In dit museum is ook het bezoekerscentrum gevestigd waar men je graag voorziet van informatie over de omgeving. Na dit bezoek rijden we HW11 op om na ca. 5km af te slaan naar Riverview Campground. Deze campground wordt geëxploiteerd door een echtpaar dat van oorsprong uit Friesland komt en deze campground heeft uitgebouwd naar een plaats waar service en gemoedelijkheid hoog in het vaandel staan. We hebben vandaag ca. 140 km gereden.

RMH Museum2

Rocky Mountain House Museum

RMH Amhurst Piano4938

Amhurst Player Piano RMH Museum

Riverview CG

Speelweide op Riverview Campground


Dag 5, Vandaag rijden we vanuit Rocky Mountain House via HW11 -ook bekend als de David Thompson Highway- naar de Saskatchewan River Crossing waar HW11 aansluit op HW93 die ook bekend staat als de Icefield Parkway. HW11 is een schitterende weg vol dalen en glooiingen, parallel lopend aan de Saskatchewan River en Abraham Lake. Er zijn volop overnachtingsplaatsen en parking sites voor dagrecreatie en de uitzichten zijn op sommige plaatsen adembenemend. Heel anders maar zeker niet minder zijn de uitzichten vanaf HW93. Deze highway wordt over het algemeen beschouwd als de highway met de mooiste uitzichten ter wereld, dwars door de Nationale Parken van Banff en Jasper. De aansluiting op deze weg ligt in het Banff Nat. Park en wij rijden nu noordwaarts richting Jasper. Na ca. 11 km zien we een bord dat verwijst naar Rampart Creek Campground waar we besluiten te stoppen. Deze provinciale campground ligt temidden van bossen en aan een meertje en bied volop mogelijkheden tot wandelingen en bbq-en e.d. We hebben vandaag ca. 190 km gereden.

Rampert Creek0318

Rampart Creek Campground


Dag 6, Na een wandeling in de vroege ochtend naar Glacier Lake en een ontbijt in de buitenlucht zijn we klaar voor de vele highlights die de Icefield Parkway te bieden heeft. We rijden verder in de richting Jasper en passeren onderweg o.a. Sunwapta Falls, Athabasca Glacier, Columbia Icefield, Athabasca Falls, Glacier Skywalk, en talloze uitkijkpunten waar je een schitterend uitzicht hebt op bergen en valleien, afgronden en watervallen. Bijna alle door ons aangedane stops zijn meer dan de moeite waard, zelden hebben we spijt gehad dat we gestopt waren. In principe kun je álle punten gaan bekijken, je kunt er ook voor kiezen een keuze te maken en de rest te bekijken op de terugweg. Het rijden van deze route in noordelijke- én in zuidelijke richting is nl. geen straf, omdat je op de terugweg totaal andere uitzichten hebt dan op de heenweg en zodoende niet eens in de gaten hebt dat je op dezelfde weg rijdt. We rijden vandaag ca. 140 km en belanden uiteindelijk op Whistler’s Campground, een grote campground met alle faciliteiten, 'n paar kilometer vóór Jasper. Deze campground leent zich ook uitstekend voor een verblijf van meerdere dagen, waarbij je de mogelijkheid hebt vanuit deze   "thuisbasis”  de vele highlights in de omgeving te bekijken. We noemen o.a. Jasper, Jasper Tramway, Maligne Canyon, Maligne Lake, Mount Edith Cavell, Miette Hot Springs, Pocahontas, Hinton, kortom teveel om op te noemen, breng een bezoek aan het Visitors Center in Jasper en je wordt op voldoende ideeën gebracht!

Sunwapta Falls

                                          Sunwapta Falls


Dag 7, Na een Canadian Breakfast in Jasper en een bezoek aan het Visitors Center gaan we vandaag naar Maligne Lake en rijden op weg daarnaar toe langs Medicine Lake wat mooie uitzichten oplevert, en unieke plaatjes van beren met hun cubs, iets dat altijd fascinerend blijft om te zien. Op de terugweg naar Jasper stoppen we op de parkeerplaats van Maligne Canyon waar je o.a. een schitterende trail kunt lopen met uitzicht op de Canyon en zijn vele watervallen, echt de moeite waard! Hierna gaan we naar de Jasper Tramway, de hoogste en langste skytram van Canada die ons in ca. tien minuten naar de top van Whistler Mountain brengt, ca. 2277 mtr. boven zeeniveau. Daar aangekomen lopen we het laatste stuk over een gravelpad helemaal naar de uiterste top. Het geeft een schitterend uitzicht over de Rocky’s en over Jasper. Na al deze nieuwe indrukken rijden we weer terug naar onze thuisbasis op Whistler’s Campground. Al met al hebben we vandaag ca. 120 km in de omgeving gereden.

Maligne CanyonDag 8, De dag van vandaag zou eventueel overgeslagen kunnen worden wanneer je in tijdnood komt en liever wat meer tijd besteedt aan de Icefield Parkway, in dat geval ga je verder met de dag van morgen. Wíj gaan in ieder geval vandaag via HW16 -ook bekend als de Yellowhead Highway- naar Hinton, een plaats die zich presenteert als "Gateway To The Rocky’s”. Wij hebben deze weg al meer gereden en vinden het meer dan de moeite waard om hem nogmaals te rijden. Je rijd vanuit Jasper parallel aan Jasper Lake, Brulé Lake en Athabasca River en de uitzichten zijn adembenemend mooi, wíj zien langs deze weg ook bijna altijd wildlife, hetzij in de berm van de weg, tegen de berghellingen of zelfs in het water. Terugrijdend vanuit Hinton zie je bij Pocahontas een bergkam die sprekend lijkt op het gezicht van een indiaan en die door de Native inwoners van dat gebied dan ook wordt beschouwd als het graf van een voorvader/opperhoofd. Op weg naar Hinton kun je nog een bezoekje brengen aan Miette Hot Spring, waar je niet alleen een bad kunt nemen in de hot spring, maar ook een schitterende wandeling kunt maken door de natuur. Wij eindigen de dag op de KOA Campground Hinton die een toegang heeft vanaf HW16. Als je iets doorrijdt vind je middenin Hinton ook nog wat particuliere campgrounds, wíj kiezen ditmaal voor de KOA om al onze batterijen en accu’s op te laden en eventueel wat wasgoed te wassen. We hebben vandaag ca. 80 km gereden.

Hinton Sign

Gateway To The Rocky's


Dag 9, Vandaag rijden we HW16 weer terug en genieten nogmaals van de mooie uitzichten. Bij Jasper aangekomen kun je er voor kiezen om linksaf te slaan, de Icefield Parkway op om de route wat in te korten, maar wíj kiezen ervoor om eerst door te rijden en een bezoek te brengen aan de hoogste berg van de Rocky Mountains, Mount Robson met een hoogte van 3954 meter. Tussen Jasper en Mnt. Robson passeren we ook nog een tijdzone waarbij we de klok één uur terugdraaien. Na een bezoek aan het Visitors Center en een wandeling in de omgeving landen we uiteindelijk op Robson Meadows Campground waar we een schitterende plek vinden omringd door bomen. We hebben vandaag ca. 170 km gereden.

Mount RobsonCeesNBruchem

Mount Robson                                                                                                                   Foto: C. van Nieuwenhuizen

Robson Meadows CG0317

Robson Meadows Campground


Dag 10, Voordat we vandaag weer vertrekken lopen we nog even een mooie trail langs de oevers van Fraser River, waarna we weer op pad gaan in de richting Jasper. Bij het passeren van de tijdzone zetten we de klok weer een uur vooruit, en we slaan bij Jasper rechtsaf de Icefield Parkway op. We stoppen op de diverse uitkijkpunten die we op de heenweg hebben overgeslagen en we rijden de lange klim naar de Sunwapta Pass op 2035 mtr. Daar aangekomen stoppen we op Wilcox Creek Campground, een prachtige campground (die pas opent op 3 juni) met terrassen tegen de flanken van Mount Columbia. Is je motorhome langer dan 30” kun je op sommige terrassen niet komen door de soms scherpe bochten op de weg naar boven, maar tót 30” denken wij dat het de moeite van wat meer manoeuvreren loont om helemaal naar boven te rijden omdat daar het uitzicht gewoon het mooist is. Er zijn hier geen voorzieningen dus je bent aangewezen op jezelf, wat betekent dat je moet zorgen voor voldoende vers water en lege afvaltanks. De gereden afstand is vandaag ca. 200 km.

Fraser River Trail1300

Fraser River Trail vanaf Robson Meadows CG

Wilcox Creek CG0394

Wilcox Creek Campground


Dag 11, We trekken vandaag weer verder over de Icefield Parkway en passeren de grens tussen Jasper Nat. Park en Banff Nat. Park. Uiteraard doen we ook de vele uitzichtpunten en "Points of Interrest” weer aan en arriveren na ca. 110 km bij Lake Louise. Het is een zeer toeristisch gebied maar eenmaal hier dien je dat eigenlijk wel gezien te hebben, want het trekt niet voor niets zoveel toeristen, het is indrukwekkend. Na Lake Louise rijden we op de terugweg ook nog even de smalle, ca 14 km lange en erg mooie weg naar Moraine Lake. Dit is wat kleiner en ruiger dan Lake Louise maar ook wat minder druk. Op de terugweg passeren we het winkelcentrum van het plaatsje Lake Louise waar we even provianderen. Weer verder rijdend vanaf het winkelcentrum kiezen we niet voor de richting HW1 maar we steken rechtover en kiezen voor de Bow Valley Parkway, eigenlijk de oude verbindingsroute vanaf Banff. Het is een niet zo brede  binnendoor weg met weinig verkeer, dwars door de bossen met mooie uitzichten en de kans op wildlife is hier erg groot. We stoppen op Johnston Canyon Campground, alweer een mooie campground zonder voorzieningen, midden tussen de bossen. We hebben vandaag ca. 185 km gereden.

Moraine Lake


Dag 12, We staan vandaag vroeg op want we willen de Johnston Canyon Trail naar Upper Falls lopen en dat is het mooiste als het niet ál te druk is. Dat treffen we want de hele schitterende trail van ca. 2.4 km lopen we in ons eentje, de eerste ontmoeting met andere bezoekers hebben we pas halverwege de terugweg! We treffen het vandaag bijzonder want als we weer op de terugweg gaan van de Upper Falls horen we allerlei stemmen vanuit de kloof en we zien een aantal jongeren die hun raft te water aan het laten zijn. Dit is een buitenkansje en we blijven hen volgen en zien 3 jongens die de hele waterval naar beneden raften, waarbij ze op de gevaarlijke plaatsen even "kluunen” door de raft uit het water te halen en te voet langs het obstakel te gaan. Dit is een spectaculair gezicht en steeds meer bezoekers krijgen door dat hier iets bijzonders gaande is en blijven staan om de rafters te volgen. Doordat het geluid tegen de rotswanden wordt versterkt kunnen we bijna woordelijk volgen wat de rafters tegen elkaar roepen en hoe ze elkaar waarschuwen voor obstakels en rotspunten in het water. Al met al een geweldige ervaring die we niet hadden willen missen! Als we in de loop van de middag weer terug bij onze motorhome zijn besluiten we verder te rijden naar het plaatsje Banff, wat ook de moeite waard is om een bezoek aan te brengen. We stoppen op Tunnel Mountain Campground, een campground waar we kiezen voor een full hook-up omdat dit de laatste campground zal zijn die we deze vakantie aandoen en waar we dus onze motorhome kunnen opruimen en de tanks kunnen vullen en afvalwater kunnen lozen. We hebben vandaag ca. 40 km gereden. Na het avondeten lopen we nog even de -tegenover de ingang van de campground gelegen- Hoodoos Trail van ca. 3 km. een trail van ongeveer 1 uur waarbij de stijging ca. 60 mtr. is.

JCUppTrail1283

Johnston Canyon Upper Trail

JCTrail

Raften vanaf Johnston Canyon Upper Trail


Dag 13, Vandaag is alweer de laatste dag en die besteden we door een bezoek te brengen aan het plaatsje Banff. Banff is bekend als uitstekende wintersportplaats, maar heeft ook in de zomer voldoende vertier om een dag door te brengen. Breng een bezoek aan de Visitor Information Desk aan 327 Railway Avenue en je krijgt volop ideeën aangereikt. Wij komen de dag door met slenteren langs de vele winkeltjes en een bezoek aan het Banff Park Museum, een aanrader voor bezoekers van de Nationale Parken van Banff en Jasper. Eind van de middag nemen we de bus terug naar Tunnel Mountain Road en worden vóór de ingang van de campground weer afgezet.

Banff'03103

Banff Town

Banff TunnMounCG0406

Tunnel Mountain Campground Banff

Dag 14, Nadat we onze motorhome weer in zodanige conditie hebben gebracht dat hij ingeleverd kan worden, checken we uit en aanvaarden de terugreis van ca. 140 km naar het verhuurstation in Calgary. Het zal waarschijnlijk wel toeval zijn maar ook vandaag rijden we (evenals de vorige keren) na een reis met voornamelijk prachtig weer en veel zon, het laatste stuk naar Calgary door een miezerige regenbui, alsof Canada mét ons treurt om ons afscheid…!!

Calgary Sign

                                                                Snel naar route 5


Terug naar boven

Homeknop1


Fotoknop
© Hans van Oss 2015                             Disclaimer                             Contact