Route 2

De hele route is beschreven in aaneengesloten rijdagen maar uiteraard kan op ieder moment een rustdag worden ingelast om de omgeving rustig te bekijken, om daarna de route weer op te pikken. De dagelijkse afstanden zijn zodanig dat het ook mogelijk is om dagen te koppelen waardoor de reis in minder dagen kan worden gemaakt.

Route 2, is een route van ca. 1500 km die ons vanaf Calgary (AB) via de schitterende Icefields Parkway naar Jasper voert, waarna we bij Hinton highway 40 naar Nordegg nemen. Let op, deze highway gaat halverwege over in een gravelroad die op zichzelf goed te rijden is (wij hebben het ook gedaan) maar bij erg slecht weer is het opletten geblazen! Bij Nordegg nemen we de David Thompson Highway hw11 tot Rocky Mountain House waarna we de „Cowboytrail” hw22 volgen tot aan Calgary. Vandaar rijden we Kananaskis Country binnen via hw40 om dan vanuit het zuiden Calgary weer binnen te rijden.

Klik op het nummer voor extra info over de campground: 13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26

Dag 1, Na het afwerken van de papierwinkel op het verhuurstation en het in ontvangst nemen van de motorhome gaan we eerst op zoek naar een supermarkt voor de nodige proviandering. De meeste verhuurders verstrekken een plattegrondje naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Omdat we na het provianderen al wel halverwege de middag zijn gaan we op zoek naar een overnachtingsplek die niet te ver rijden is en waar we de motorhome kunnen inrichten en tijd hebben om hem even te leren kennen. We stoppen op de KOA Campground Calgary West, te bereiken door in Calgary highway 1 te nemen richting Banff, waarna we aan de rand van Calgary aan de linkerzijde de campground zien liggen.

KOA Calgary03003

KOA Calgary West met op de achtergrond de Olympische Skischans


Dag 2, We rijden verder in de richting die we gisteren al reden, highway 1 richting Banff, en zien al spoedig de uitlopers van de Rocky Mountains opdoemen. Je zult merken dat het verkeer in Canada niet te vergelijken is met dat in Holland, alles gaat oneindig veel relaxter en met veel meer respect voor het overige verkeer. Let wel op dat hier het principe KYL   -Keep Your Lane- geldt, d.w.z. dat je rustig op een midden- of linkerbaan kunt blijven rijden als je maar onthoudt dat je zowel links als rechts kunt worden ingehaald, dat went snel en geeft een veel rustiger verkeersbeeld. Na verschillende stops onderweg bij uitzichtpunten (die altijd aangegeven worden) en voor koffie stoppen we na ca. 130 km in de plaats Banff op Tunnel Mountain Campground. We zitten dan al midden in de Rocky’s!

BanffTunnMounCG07

Banff Tunnel Mountain Campground

BanffTunnMountain07

Banff Tunnel Mountain


Dag 3, Het plaatsje Banff is interessant genoeg om hier eventueel een dag te verblijven, vanaf de campground kun je heel simpel met een bus naar het plaatsje en ook weer terug. Kiezen we daar niet voor dan rijden we vandaag naar Lake Louise. Dat doen we niet helemaal via hw93 maar we nemen een paar kilometer na Banff op hw93 de afslag naar de Bow Valley Parkway, een schitterende oude verbindingsweg, erg rustig met heel weinig verkeer, waar je kunt genieten van ongelooflijk mooie uitzichten en zeker in de vroege ochtend ook van wildlife in de bermen. Aangekomen na ca. 70 km in Lake Louise overnachten we op de Lake Louise Campground.

Lake Louise


Dag 4, Vandaag rijden we verder via de Icefields Parkway hw93 naar Wilcox Creek Campground hoog in de bergen. Dit is een rit van ca. 110 km maar hou er rekening mee dat je op een van de mooiste highway's ter wereld rijdt en de gemiddelde snelheid per uur daalt aanzienlijk door de vele stops die je maakt. Ben je vroeg in het voorjaar, heb je kans omdat je vrij hoog zit, dat je op deze campground nog midden tussen de sneeuwhopen staat, 'n aanrader! Let op, deze campground is in de winter gesloten en opent pas op 3 juni! Een aantal sites wordt geschikt geacht voor maximaal 25” motorhomes, maar een beetje bedreven chauffeur zet ook een 30” motorhome op alle sites weg!

Wilcox CG 0396

Wilcox Creek Campground


Dag 5, We rijden weer verder via hw93 en komen net als gisteren weer erg veel hoogtepunten tegen die uitnodigen tot veel stops. Om er maar enkele uit te pikken zonder volledig te zijn, Columbia Icefield, Sunwapta Falls, Athabasca Falls, Castle Mountain, Morraine Lake, Hector Lake, Mount Edith Cavell, kortom teveel om op te noemen. We arriveren tenslotte na ca. 110 km op Whistler’s Campground, een zeer grote en midden in de bossen gelegen campground op ongeveer 1 km van het plaatsje Jasper, waar de kans op wildlife op de campground naast je motorhome, zeker vroeg in de ochtend altijd aanwezig is.

AthabascaFalls

Athabasca Falls

Maligne Canyon1271

Maligne Canyon

Castle Mountain

Castle Mountain

Whistlers CG

Whistler’s Campground


Dag 6, Het plaatsje Jasper is interessant genoeg om hier eventueel een dag te verblijven, het vormt een uitstekende uitvalsbasis naar de vele interessante en schitterende hoogtepunten die in deze omgeving te zien zijn. Om er enkele te noemen: Jasper town, Jasper Tramway, Maligne Canyon, Maligne Lake, kortom teveel om op te noemen, breng een bezoek aan het Visitors Center in Jasper en je wordt op voldoende ideeën gebracht! Kies je voor verder rijden gaan we vandaag hw16 „The Yellowhead Highway” op en rijden ca. 80 km naar Hinton, ook wel „The Gateway To The Rocky’s” genoemd. We overnachten hier op KOA Hinton Campground.

Visitors Center Jasper

Visitor’s Center Jasper

KOA Hinton

KOA Hinton


Dag 7, Vanaf Hinton rijden we vandaag hw 40 op, een mooie weg die langs oude en gesloten kolenmijnen voert, waarbij het opvalt dat er, na sluiting van de mijnen, zoveel grote machines, kranen en shovels, in de natuur zijn achtergelaten. De weg loopt door het kleine plaatsje Cadomin, waar toen wij er waren de tijd leek te hebben stilgestaan, inmiddels is er  hier en daar al wat nieuwbouw gepleegd maar nog steeds is te zien hoe een mijnstadje er in de jaren '40-'50 uitzag. Vanaf Cadomin wordt de weg een gravelroad die we volgen in de richting Robb, waarna we een paar kilometer vóór Robb de afslag naar Nordegg nemen. Wíj hebben de weg gereden tijdens erg slecht weer, en het moet gezegd, tijdens dit soort omstandigheden is wel enige ervaring gewenst want je komt nogal wat logging trucks met grote boomstammen tegen die voor een motorhome echt niet aan de kant gaan, en er dan vanuit gaan dat jij wel de berm ingaat, iets dat bij slecht weer een avontuur op zich is! Na ca. 120 km stoppen we op een campground middenin de natuur met een prachtig uitzicht hoog boven Fairfax Lake.

DSC00518-2

Uitzichten vanaf HW40 dwars door oude mijnbouw gebieden

DSC00520-2

Cadomin’s Supermarket annex cafe

76140078

Naderend onweer boven Fairfax Lake

Motorhome na een rit over gravelroads bij slecht weer


Dag 8, We rijden weer verder over de gravelroad en na een paar kilometer nemen we de afslag naar de 734 richting Nordegg. Na nog een kleine 100 km over gravel komen we uiteindelijk weer op asfaltweg bij Nordegg en nemen we hw 11 in de richting Saskatchewan River Crossing. We stoppen bij deze oude handelspost en rijden na verloop van tijd weer terug de hw11 op en gaan dan overnachten op het David Thompson Resort die we op de heenweg al gepasseerd zijn. Totaal vandaag ca. 180 km.

76160080

David Thompson Resort


Dag 9, Vandaag rijden we de hele David Thompson Highway hw11 van begin tot eind en dat is geen straf! Het is een prachtige weg met mooie hoogteverschillen, glooiingen, langs de weg wildlife en Abraham Lake waar je overheen kijkt. Als je mooi weer treft is het een werkelijk schitterende route tot aan het plaatsje Rocky Mountain House. Breng hier een bezoek aan het RMH museum, het is de moeite waard en het wordt zeer op prijs gesteld door het enthousiaste personeel. We overnachten op Riverview Campground met de hollandse eigenaren Johan en Danielle Feddema. Totaal vandaag ca. 180 km.

RMH Museum

Rocky Mountain House Museum

Riverview CG

Riverview Campground


Dag 10, We rijden vandaag vanuit RMH highway 22 op, ook wel bekend als de Cowboy Trail. We rijden vandaag maar ca. 40 km en nemen net vóór het plaatsje Caroline de gravelroad nr. 591 en stoppen op Kountry Aire Campground.


Dag 11, Na de rustige dag van gisteren gaan we vandaag verder over de „Cowboytrail” naar het zuiden. We passeren mooie plaatsjes als Caroline, Sundre en Cremona en pakken bij Cochrane rechtsaf hw1A in de richting Canmore. Na ca. 140 km stoppen we op een provinciale campground bij een dam met uitzicht over Ghost Lake.

Ghost Lake

Ghost Lake


Dag 12, We verlaten vandaag de cowboy trail en we rijden verder over hw1A tot we na ca. 35 km via de kruising met Highway 1 het Kananaskis gebied binnenrijden. We rijden nu op hw40 en na ca. 25 km vanaf highway 1 stoppen we op Mount Kidd RV Park. We hebben vandaag ca. 70 km gereden.

Kananaskis Range SIgn
Mount Kidd RV park

Mount Kidd RV Park


Dag 13, Aangezien er zowel op deze campground als in de omgeving veel te zien en te doen is rijden we vandaag ook maar een beperkt aantal kilometers, ca. 50 km, en stoppen we in het Peter Lougheed Prov. Park op Boulton Creek Campground. Aanrader in dit park is een bezoek aan het Visitors Center waar een permanente tentoonstelling is van de dieren die in dit gebied leven.

76220126

Visitor Center


Dag 14, We trekken weer verder op weg naar onze laatste overnachtingsplaats en vervolgen hw40 die overgaat in hw541. Hou er wel rekening mee dat hw40 is afgesloten van 1 December tot 15 Juni. Op de roadcrossing bij Longview nemen we hw22N en zitten we weer op de cowboytrail en nu in noordelijke richting. We passeren typische plaatsjes als Black Diamond en Turner Valley. Bij de afslag naar hw758 slaan we linksaf en stoppen op Elbow River Valley Campground. We hebben vandaag ca. 120 km gereden.

Turner Valley Oil Field

Turner Valley Entrance


Dag 15, Onze rondreis komt hier weer tot een einde. Vanaf Elbow River Valley CG is het via hw66, die overgaat in hw22 en vervolgens hw22x nog ca. 50 km naar Calgary waar we op het verhuurstation onze motorhome weer moeten inleveren. Highway 22x kruist in het buitengebied van Calgary de highway’s 2a en 2 die ons verder Calgary binnenvoeren naar de locatie van het verhuurstation.


                                                                        Snel naar route 3


Terug naar boven

Homeknop1


Fotoknop


© Hans van Oss 2015                             Disclaimer                             Contact