Route 1 

De hele route is beschreven in aaneengesloten rijdagen maar uiteraard kan op ieder moment een rustdag worden ingelast om de omgeving rustig te bekijken, om daarna de route weer op te pikken. De dagelijkse afstanden zijn zodanig dat het ook mogelijk is om dagen te koppelen waardoor de reis in minder dagen kan worden gemaakt.

Route 1, een route van ca. 2200 km voert ons vanaf Calgary (AB) via Yoho Nat. Park en Revelstoke Nat. Park door het prachtige wijngebied van de Okanagan Valley, waarna we noordelijk rijden via het Wells Gray Prov. Park en Mount Robson Nat. Park naar Jasper. Van daaruit rijden we via de Icefield Parkway door Jasper Nat. Park en Banff Nat. Park naar het plaatsje Banff. Na nog een stukje Kootenay Nat. Park rijden we weer terug naar Calgary.

Klik op het nummer voor extra info over de campground: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12


Dag 1, Na het afwerken van de papierwinkel op het verhuurstation en het in ontvangst nemen van de motorhome gaan we eerst op zoek naar een supermarkt voor de nodige proviandering. De meeste verhuurders verstrekken een plattegrondje naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Omdat we na het provianderen al wel halverwege de middag zijn gaan we op zoek naar een overnachtingsplek die niet te ver rijden is en waar we de motorhome kunnen inrichten en tijd hebben om hem even te leren kennen. We stoppen op de KOA Campground Calgary West, te bereiken door in Calgary highway 1 te nemen richting Banff, waarna we aan de rand van Calgary aan de linkerzijde de campground zien liggen.

Canada 03004

KOA Campground Calgary West


Dag 2, We rijden verder in de richting die we gisteren al reden, highway 1 richting Banff, en zien al spoedig de uitlopers van de Rocky Mountains opdoemen. Je zult merken dat het verkeer in Canada niet te vergelijken is met dat in Holland, alles gaat oneindig veel relaxter en met veel meer respect voor het overige verkeer. Let wel op dat hier het principe KYL   -Keep Your Lane- geldt, d.w.z. dat je rustig op een midden- of linkerbaan kunt blijven rijden als je maar onthoudt dat je zowel links als rechts kunt worden ingehaald, dat went snel en geeft een veel rustiger verkeersbeeld. Na verschillende stops onderweg bij uitzichtpunten (die altijd aangegeven worden) en voor koffie, stoppen we na ca. 130 km in de plaats Banff op Tunnel Mountain Campground. We zitten dan al midden in de Rocky’s!

Canada 03013

Tunnel Mountain Campground Banff


Dag 3, We gaan weer op weg en nemen wederom highway 1 richting Jasper waarna we na ca. 50-55 km op de highway crossing kiezen voor highway 1 richting Golden. We rijden dan door het Yoho National Park met veel prachtige uitzichten en wildlife langs de weg. We vervolgen highway 1 in de richting Revelstoke en komen door Glacier Nat. Park via de Rogers Pass op 1327m tot we na ca. 260 km aankomen bij het Canyon Hot Springs Resort vlakbij de plaats Revelstoke.


Dag 4, De afgelopen twee dagen stonden we al vroeg in de middag op een campground, vandaag gaan we er een wat langere dag van maken. Niet alleen omdat het traject voor vandaag erg veel highlights bevat en schitterende uitzichten biedt over de lakes die we gaan passeren, maar ook in kilometers rijden we vandaag voor onze doen vrij veel (ca. 320 km) en dat door de mooie uitzichten ook nog eens vrij langzaam dus kortom een lange dag voor de boeg. We starten al redelijk vroeg en gaan weer verder op highway 1 door het prachtige Mount Revelstoke Nat. Park en passeren onderweg het Victor Lake Prov. Park, Mount Griffin Prov. Park en Yard Creek Prov. Park. Bij de plaats Sicamous verlaten we highway 1 en gaan we via highway 97 de Okanagan Valley binnen in de richting Vernon. Dit is een plaats om desgewenst even de proviand aan te vullen, er zijn meerdere grote supermarkets zoals Safeway en Save On Foods kort bij elkaar en bij de meeste krijg je als toerist een aardige korting op je boodschappen zonder dat je daar zelf om hoeft te vragen. Na het bunkeren rijden we verder op hw97 in de richting van Kelowna en Summerland. We passeren daarbij het langgerekte en schitterende Okanagan Lake. We eindigen tegen de avond in Penticton op het Oxbow RV Resort recht tegenover het Skaha Lake.

pexels-photo-170785Skaha Lake

Skaha Lake


Dag 5, Ook vandaag starten we weer vroeg omdat we na een paar dagen van rust (wijnproeverijen bezoeken!) het Okanagan gebied weer willen gaan verlaten. We rijden hw97 weer terug tot we na ca. 35 km net voorbij het plaatsje Peachland hw97C oprijden. Dit is een highway die heel langzaam naar grote hoogte klimt, (in de winter afgesloten voor verkeer!) en geweldige uitzichten biedt over de naastliggende bergen en dalen. Bij het plaatsje Merrit slaan we af en gaan verder via hw5A in de richting van Kamloops en vandaar pakken we hw5 North in de richting Clearwater. Ongeveer 40 km voorbij Kamloops stoppen we in McLure op The Pinegrove Campground. We hebben vandaag tenminste 10 Provinciale Parken gepasseerd en hebben ca. 330 km afgelegd.

IMG 1324

The Pinegrove Campground McLure


Dag 6, We rijden vandaag verder op hw5 en na ca. 40 km ligt het plaatsje Clearwater waar de toegang is naar het Wells Gray Prov. Park. Vergeet niet even binnen te lopen in het Visitors Center voor eventuele nieuwtjes omtrent het park en/of documentatie mee te nemen, dat is altijd volop voorhanden. (geldt trouwens voor alle Visitors Centers die je op je reis tegenkomt, loop even binnen, men is altijd zeer hulpvaardig!) Na bezoek aan het VC rijden we het park binnen en komen al snel bij onze eerste van drie watervallen vandaag. We bezoeken eerst Spahats Creek, als tweede de Dawson Falls en ter afsluiting van die dag de overweldigende Helmcken Falls. Dan rijden we verder het park in waarna de weg al snel veranderd in een gravelroad. Op zich is dat niet erg, je komt ze veel tegen in Canada en meestal zijn ze goed onderhouden dus ook voor een motorhome goed te berijden. Na ca. 150 km te hebben gereden vandaag stoppen we op een schitterende plek naast het Clearwater Lake.

Wells Gray Park03021
Helmcken Falls03024

Helmcken Falls

Clearwater Lake03031

Campsite langs het Clearwater Lake


Dag 7, Vandaag rijden we een klein stukje terug door het park (ca. 35 km) en gaan staan bij de Helmcken Falls Lodge vanwaaruit prachtige wandelingen te maken zijn in de omgeving. We staan hier prachtig op een weide met rondom ons heen de bergen en bossen van het Wells Gray P.P.

Motorhomes bij de entree van Wells Gray Park


Dag 8, We gaan weer op weg en verlaten het Wells Gray Park. We pakken hw5 N -de Yellowhead Highway- een prachtige weg door 7 provinciale parken en passeren piepkleine plaatsjes waarbij de hw dwars door het plaatsje heenloopt. Vooral Blue River is een aanrader om te stoppen door de RiverRaft- en bearspot tochten die van daaruit gemaakt kunnen worden. We stoppen uiteindelijk na ca. 230 km in het plaatsje Valemount op Irvin’s Park & Campground.

Valemount03036

Irvin’s Park & Campground Valemount


Dag 9, Vandaag rijden we uit Valemount weg en komen na een paar kilometer al bij een highway crossing waar we rechtsaf slaan richting Jasper/Edmonton en het Mount Robson Prov. Park binnen rijden, met Mount Robson als hoogste punt in de Rocky Mountains. We volgen de Yellowhead Highway nr.16 met zijn vele mooie uitzichten en passeren weer een tijdzone waarbij we ons horloge een uur vooruit zetten, en rijden door tot we na ca. 80 km bij het plaatsje Jasper weer bij een crossing komen. We slaan hier weer rechtsaf en nemen highway 93 in de richting Banff. Al na ca. 1 km kunnen we rechts afslaan naar de toegangsweg van Whistler’s Campground. Dit is een campground die uitnodigt om een aantal dagen te blijven staan, het vormt een uitstekende uitvalsbasis naar de vele interessante en schitterende hoogtepunten die in deze omgeving te zien zijn. Om er enkele te noemen: Jasper, Jasper Tramway, Maligne Canyon, Maligne Lake, Athabasca Falls, Columbia Icefield, Sunwapta Falls, Mount Edith Cavell, Miette Hot Springs, Pocahontas, kortom teveel om op te noemen, breng een bezoek aan het Visitors Center in Jasper en je wordt op voldoende ideeën gebracht! We hebben vandaag ca. 125 km gereden dus voldoende tijd over om b.v. nog een bezoek te brengen aan het stadje Jasper.

Mount RobsonCeesNBruchem

Mount Robson Highest Peak of the Canadian Rocky’s                                                        Foto: Cees van Nieuwenhuizen

Zicht op Jasper

Zicht op Jasper vanuit de Jasper Tramway

Maligne Canyon

Maligne Canyon


Dag 10, Na één of meerdere dagen in de prachtige omgeving van Jasper gaan we vandaag beginnen aan onze route over hw93 ofwel The Icefields Parkway! Dit wordt algemeen beschouwd als zijnde een van de highway’s met de mooiste uitzichten ter wereld. Truck verkeer is op deze weg verboden dus alle mogelijkheid om te genieten van de omgeving terwijl je met een rustig gangetje je weg vervolgt. Neem de tijd om zoveel mogelijk de aangegeven „Visitors Point of Interest” en de parkeerhavens met uitzichtpunten te bezoeken, je zult er geen spijt van krijgen. Na ca. 153 km passeer je de Saskatchewan River Crossing, de kruising van de Icefields Parkway nr. 93 met de David Thompson Highway nr. 11. Je kunt, afhankelijk van de tijd die je hebt, overwegen om een stuk van hw11 te rijden die vooral bij mooi weer een schitterende weg is om te rijden. Je kunt er ook voor kiezen om na ca. 140 km vanaf Jasper op Rampert Creek Campground te gaan staan, of door te rijden naar Lake Louise Campground op ca. 230 km van Jasper.

Rampert Creek0318

Rampert Creek Campground


Dag 11, Vanaf Lake Louise verlaten we de Icefield Parkway om af te slaan naar de Bow Valley Parkway, ook alweer een prachtige rustige weg met veel wildlife. We komen al na ca. 45 km bij Johnston Canyon Campground en besluiten hier te blijven omdat het een schitterend gelegen campground is, en Johnston Canyon de gelegenheid biedt een korte of wat langere trail te lopen langs de waterval. Een aanrader!

Johnston Canyon Sign

JohnstonCanyonTrail-1260

Johnston Canyon Upper Trail


Dag 12, We verlaten vandaag de Bow Valley Parkway halverwege om via de Vermillion Pass op 1640 mtr het Kootenay Nat.Park in te rijden. We kunnen kiezen voor doorrijden naar Radium Hot Springs op ca. 110 km of halverwege eerst nog 'n keer overnachten op het aan Kootenay River gelegen McLeod Meadows Campground.

McLeod MeadowsCG'03102

McLeod Meadows Campsite


Dag 13, Na een eventueel bezoek aan de warm water baden van Radium Hot Springs rijden we vandaag via hw93 weer terug naar de Bow Valley Parkway en gaan van daaruit richting Banff om op Tunnel Mountain Campground te overnachten. We zijn hier aan het begin van onze rondreis ook al geweest, maar staan nu op een andere plaats op deze giga campground met totaal andere uitzichten. Het plaatsje Banff is interessant genoeg om hier eventueel een dag te verblijven, vanaf de campground kun je heel simpel met een bus naar het plaatsje en ook weer terug. Vandaag ca. 135 km gereden.

Banff'03103

Banff Town


Dag 14, De rondreis komt hier in Banff aan een einde. Afhankelijk van de tijd die we nog hebben kunnen we er voor kiezen de ca. 130 km terug naar het verhuurstation voor het inleveren van de motorhome vanuit hier te doen, of nog een extra tussenstop in te lassen op de KOA Kampground in Calgary West, en dan morgenochtend de laatste kilometers te rijden.

                                                                        Snel naar route 2


Terug naar boven

Homeknop1


Fotoknop© Hans van Oss 2015                             Disclaimer                             Contact