Canadian Wildlife

In Canada kun je nog echt wilde dieren tegenkomen, en die kunnen dus ook echt gevaarlijk zijn! Niet alleen in de parken komen ze voor maar ook daarbuiten en langs de wegen. Als je onderstaande simpele richtlijnen aanhoudt is er weinig gevaar en kun je genieten van de manier waarop het wildlife zich handhaaft in de natuur.

1) Informeer bij Visitor Centre’s of bij Parkwachten of er beren enz. in de buurt zijn.

2) Voeder nooit wilde dieren. Dat is ten strengste verboden!

3) Ga geen afgesloten trails lopen, ze zijn niet voor niets afgesloten.

4) Aai geen grondeekhoorns e.d. Ze bijten als je ze aanhaalt en kunnen besmettelijke ziektes bij zich dragen.

De meeste dieren zul je slechts vanaf een afstand, of vanuit je comfortabele motorhome zien. Mocht je onverhoopt toch tijdens een wandeling een ontmoeting hebben, blijf rustig en houd onderstaande richtlijnen in gedachte.

Beren. Zijn er in twee soorten, black bear en grizzly, beiden zijn onvoorspelbaar en erg sterk dus blijf uit de buurt! Maar de kans is altijd aanwezig dat je tijdens een wandeling in het bos op een beer stuit. Wat doe je dan? -Geen oogcontact maken, -Langzaam achteruit lopen, niet rennen, -Rugzak achterlaten als afleiding, -Vluchtroute voor de beer openlaten, -Hard tegen de beer praten, niet schreeuwen, -Lawaai maken terwijl je loopt, -Probeer altijd in een groep te lopen i.p.v. alleen.(Bedenk dat een gemiddelde touringcar ca. 15 meter lang is en een gemiddelde camper ca. 7 meter, dan weet je dat je tenminste op een afstand van ca. 4 touringcars of 8 campers moet blijven!)

Elk en Moose. Zien er soms lief uit maar kunnen zeer gevaarlijk zijn. In o.a. plaatsjes als Banff lopen ze soms gewoon door de straten en eten uit bloemperkjes. Benader ze niet en blijf op tenminste 50 mtr. afstand. (ca. 3 touringcars)

Cougar. Komt nog voornamelijk voor in het zuiden van BC. Leven solitair en worden meestal op grote afstand waargenomen.

Wolf. Hoewel er steeds meer komen vormen ze nauwelijks een gevaar voor mensen. Gaan mensen uit de weg.

Big Horn Sheep. Mooie dieren maar kunnen zeer agressief reageren, benader ze niet maar blijf uit de buurt.

Bizon. Verspreidt nogal een stank, dus de kans dat je er dichtbij komt is klein.

Mountain Goats. Leven op de flanken van bergen dus zijn alleen op grote afstand zichtbaar.

Wolverine. Bij ons bekend als Veelvraat. Is zeer agressief en schroomt niet om zelfs beren aan te vallen, dus blijf uit de buurt. Staat er daarentegen niet om bekend dat hij uit zichzelf een mens zal aanvallen.

Lynx. Leeft voornamelijk 's-nachts en zal niet snel een mens aanvallen.


Terug naar de vorige pagina

© Hans van Oss 2015                             Disclaimer                             Contact