Calgary


Wikipedia:

Geografie

Calgary ligt in de heuvels (Foothills) die aan de Rocky Mountains grenzen, en de stad ligt dan ook op een hoogte van 1048 meter boven zeeniveau. Er stromen twee grote rivieren door de stad: de Bow en de Elbow, die ook door het centrum stromen. Omdat het klimaat in de omgeving van Calgary behoorlijk droog is, vindt men natuurlijke flora vooral rondom de rivieren en in het Fish Creek Provincial Park, het grootste stadspark van Canada. De stad beslaat een zeer groot oppervlak (721 km²) en is daarmee groter dan bijvoorbeeld Toronto. De stad grenst in het zuiden aan het Tsuu T’ina Nation-indianenreservaat.

Afstanden naar andere steden

  • Edmonton: 297 kilometer
  • Great Falls: 520 kilometer
  • Saskatoon: 623 kilometer
  • Spokane: 695 kilometer
  • Vancouver: 973 kilometer


Klimaat

Calgary heeft een droog landklimaat met lange en wisselvallige winters en zeer korte zomers. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de hoge ligging van de stad en de nabijgelegen Rocky Mountains. De winters in de stad kunnen dan ook extreem koud zijn, -20 graden Celsius is geen uitzondering. Er waaien soms Chinook winden over de stad, die warme lucht vanuit de Grote Oceaan met zich meebrengen en hierdoor kan de temperatuur soms in een paar uur tijd met 15 graden stijgen.

Calgary is een stad van extremen, in 1893 bereikte de minimumtemperatuur een record van -45 graden Celsius, maar in 1919 werd een maximumtemperatuur van 36 graden gemeten. Per jaar stijgt de temperatuur ongeveer 4 dagen tegen de 30 graden, en daalt de temperatuur 5 dagen onder de -30 graden. De nachten zijn ’s zomers overigens wel koud, een gemiddelde minimumtemperatuur van 8 graden in juni. Ondanks het koude imago, is Calgary wel één van de zonnigste steden van Canada, met 2405 uren zon per jaar, en er valt relatief weinig neerslag.


Terug naar de vorige pagina

© Hans van Oss 2015                             Disclaimer                             Contact