British Columbia


British Columbia (BC) telt talloze provinciale parken en 7 Nationale Parken, t.w. Glacier Nat. Park, Kootenay Nat. Park, Yoho Nat. Park, Mount Revelstoke Nat. Park, Pacific Rim Nat. Park, en de twee kleinere Gulf Islands N.P. en Gwaii Haanas N.P. (klik op de links voor meer info per park).

Gezien de grootte, geografische verscheidenheid en fysieke isolatie van de rest van Canada, zou British Columbia, door de Canadezen kortweg BC genoemd, een afzonderlijke natie kunnen zijn. En dikwijls gedraagt het zich als zodanig, want met zijn politiek en bepaalde zienswijzen loopt het niet zelden uit de pas met het oosten van Canada! Het is de op twee na grootste provincie van het land, het bestrijkt een grondgebied van bijna 1,04 miljoen km2 met bossen, tien van elkaar gescheiden bergmassieven, adembenemende rivieren en meren en een 8850 km lange ruige kustlijn. Het binnenland van BC staat bekend als "Cowboy Country” met zijn ontelbare boomgaarden, boerderijen, tuinderijen en veefokkerijen. Het merendeel van de bevolking en de toeristische attracties bevinden zich in het zuidelijke gedeelte evenals het wijngebied van Canada, de Okanagan Valley. Echte avonturiers trekken naar het noorden, waar men op de verlaten wegen soms urenlang geen mens tegenkomt en waar de bruine beren in de riviertjes aan het vissen zijn.


Wikipedia:

Brits-Columbia (Engels: British Columbia, kortweg BC, Frans: Colombie-Britannique) is een provincie van Canada. Brits-Columbia trad in 1871 als zesde provincie tot Canada toe. In 2006 woonden er 4.279.462 British Columbians.

Brits-Columbia grenst in het noorden aan het Yukon, de Northwest Territories, en de Amerikaanse staat Alaska. In het oosten ligt de provincie Alberta. De grens tussen BC en Alberta wordt gevormd door de Rocky Mountains. In het zuiden grenst het aan de Amerikaanse staten Montana, Idaho en Washington. Aan de westkant liggen in de Grote Oceaan het Vancouvereiland en de Haida Gwaii (vroeger Koningin Charlotte-eilanden)

In 2006 leefden er zo'n 193.060 Indianen in deze provincie. Zij vormden 4,7% van de bevolking.

De Aziatische Canadezen vormen met 20,2% in Brits-Columbia de grootste zichtbare minderheid (visible minority). De provincie heeft met 24,8% het grootste percentage zichtbare minderheden vergeleken met andere Canadese provincies en territoria.

Van de bevolking van Brits-Columbia spreekt 1,4% Frans en 71,5% Engels. De op een na grootste moedertaal is Chinees. Met 342.920 sprekers vormen zij 8,5% van de bevolking.

Steden

De hoofdstad is de stad Victoria op Vancouvereiland. De stad heeft een typisch Britse koloniale sfeer door de originele architectuur.

De grootste stad is echter Vancouver op het vasteland. Vancouver is een van de vier grootste stedelijke gebieden in Canada. In 1986 vond hier een Wereldtentoonstelling plaats. In 2010 zijn er de Olympische Winterspelen gehouden.

Andere belangrijke plaatsen zijn, in het binnenland, Prince George met veel houtverwerkingsindustrie, en de havenplaats Prince Rupert in het noorden.

Er zijn twee grote bergketens, in een noord-zuidrichting: aan de oostkant de Rocky Mountains, aan de westkant langs de kust de Coast Mountains.

Er zijn twee belangrijke railverbindingen in oost-westrichting: die van Vancouver naar Edmonton (Alberta) en verder naar het oosten, en die van Vancouver naar Calgary (Alberta) en verder naar het oosten.

Natuur

Er zijn zeven nationale parken in Brits-Columbia: Nationaal park Glacier, Gulf Islands National Park Reserve, Gwaii Haanas National Park Reserve en Haida Heritage Site, Nationaal park Kootenay, Nationaal park Mount Revelstoke, Pacific Rim National Park Reserve en Nationaal park Yoho.

In deze staat ligt een vulkanische hotspot: De Anahimhotspot.



Terug naar de vorige pagina

© Hans van Oss 2015                             Disclaimer                             Contact