Alberta


Alberta (AB) telt 62 Provinciale parken en 5 National Parken. Dit zijn: Jasper Nat. ParkBanff Nat. Park, Elk Island Nat. Park, Wood Buffalo Nat. Park en Waterton Lakes Nat. Park (klik op de links voor meer info per park)

Alberta’s economie is de sterkste van Canada, wat is gebaseerd op een paar belangrijke peilers. Niet alleen is het de grootste vleesleverancier van Canada, ook de gigantische olievelden, de petrochemische industrie en de bosbouw zorgen voor een bloeiende economie. Ook het toerisme, met name rondom de Rocky Mountains levert veel inkomsten op. Alberta wordt rondom begrensd door Saskatchewan, British Columbia, Northwest Territories en het Amerikaanse Montana.

Wikipedia:

Geografie

Alberta beslaat een oppervlakte van 661.190 km². De prairies domineren het landschap in het oosten, en strekken zich naar Manitoba uit. In het westen van de provincie bevinden zich de Rocky Mountains, met onder meer de nationale parken Jasper en Banff.

Het Athabascameer, in het noordoosten van de provincie en deels in Saskatchewan gelegen, is het grootste meer. Andere belangrijke meren zijn het Clairemeer en het Lesser Slave Lake. De belangrijkste rivieren in de provincie zijn de Athabasca, de Bow en de noordelijke en zuidelijke tak van de Saskatchewan.

Het noorden van Alberta wordt bedekt door de taiga naaldwouden. Langs de westgrens met British Columbia vindt men de Rocky Mountains terwijl meer naar het zuiden en oosten de provincie vooral bedekt is met Prairies en het landschap vlakker is met enige heuvels. In het zuiden van de provincie vindt men de zogenaamde Badlands. In de streek rond Brooks en Drumheller, bevindt zich tevens één van de rijkste fossielbedden ter wereld, waarin resten van tientallen verschillende soorten dinosauriërs zijn gevonden onder meer in het Dinosaur Provincial Park.

Klimaat

Grote delen van Alberta, met name de prairies, kennen een extreem klimaat met zeer koude winters en hete zomers. Ten oosten van de Rocky Mountains komen Chinook-winden voor die de temperatuur in de winter in korte tijd tot waarden van +10° - +15°C kan laten stijgen. Het noorden en westen van Alberta zijn overwegend natter dan de rest van de provincie terwijl het gebied tussen Calgary en Edmonton bekendstaat om de grote hoeveelheden hagel die er kunnen vallen. Alberta is een van de gebieden in Canada die de meeste zonneschijn kennen.


Terug naar de vorige pagina

© Hans van Oss 2015                             Disclaimer                             Contact